onsdag 18 januari 2012

Semlor och "mandelmassa" utan mandel.

Som sagt så var jag så tok sugen på semlor igår, så snodde ihop en deg. Det är jätte enkelt och hembakat är alltid godare än köpt på affärn. Om det inte är från ett riktigt konditori förstås. Här är mina semlor med recept. Jag tål inte nötter, vilket många andra inte heller gör. Såhär får ni ett kanon bra tips på hur man gör "mandelmassa" utan mandel. Smakar i princip samma sak! Nästan godare :)
















Semledeg:

1 st ägg
50 g jäst (för söta degar)
100 g smör
3 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 tsk kardemumma
1 dl strösocker
knappt 1 liter vetemjöl

Gör såhär:

Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och blanda ner mjölken, tills det är fingervarmt. 37°C.
Häll över det smälta smöret och mjölken över jästen tills det löst upp. Tillsätt salt, socker, kardemumma och ett ägg.Rör sedan ner mjölet. Ca 10 dl. Men det märker ni och får ta på känn. Ställ bunken på ett rumstempererat ställe med bakduk över sig. Låt jäsa i 30 minuter.

Ta sedan upp degen och arbeta den ordentligt. Baka ut degen till minst 14 små bollar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper under bakduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Pensla försiktigt bullarna med ett uppvispat ägg och släng in i mitten av ugnen på 225°C ca 8-10 minuter. KLART!




Mandelmassa utan mandel:

3,5 dl mannagryn
4 dl florsocker
0,75 dl flytande smör
0,5 dl mjölk

Gör såhär:

Eftersom det här är en ganska stor sats så kan man antingen göra hälften eller frysa in portionsvis. Blanda mannagryn, florsocker och flytande smör. Rör om ordentligt. Gärna matberedare eller elvisp. Blanda sedan ner mjölken. När du ska servera detta så kan du även blanda ner lite mer mjölk, grädde och gröpa ur lite bröd från semlorna och blanda ner. Det gör det hela mycket godare! :) 

















Resultatet av det hela! Mm-m! :) Bra recept! Lycka till! :) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar