Semledeg:
50 g jäst (för söta degar)
100 g smör
3 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 tsk kardemumma
1 dl strösocker
knappt 1 liter vetemjöl
Gör såhär:
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och blanda ner mjölken, tills det är fingervarmt. 37°C.
Häll över det smälta smöret och mjölken över jästen tills det löst upp. Tillsätt salt, socker, kardemumma och ett ägg.Rör sedan ner mjölet. Ca 10 dl. Men det märker ni och får ta på känn. Ställ bunken på ett rumstempererat ställe med bakduk över sig. Låt jäsa i 30 minuter.Ta sedan upp degen och arbeta den ordentligt. Baka ut degen till minst 14 små bollar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper under bakduk och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Pensla försiktigt bullarna med ett uppvispat ägg och släng in i mitten av ugnen på 225°C ca 8-10 minuter. KLART!
Mandelmassa utan mandel:
3,5 dl mannagryn
4 dl florsocker
0,75 dl flytande smör
0,5 dl mjölk
Gör såhär:
Eftersom det här är en ganska stor sats så kan man antingen göra hälften eller frysa in portionsvis. Blanda mannagryn, florsocker och flytande smör. Rör om ordentligt. Gärna matberedare eller elvisp. Blanda sedan ner mjölken. När du ska servera detta så kan du även blanda ner lite mer mjölk, grädde och gröpa ur lite bröd från semlorna och blanda ner. Det gör det hela mycket godare! :)
Resultatet av det hela! Mm-m! :) Bra recept! Lycka till! :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar